Megtartotta áprilisi ülését a BME Szenátusa

Az április 29-i ülésen több miniszteri elismerésre tettek javaslatot a Műegyetem dékánjai. A rektor javaslatára a Szenátus megtárgyalta a Humánpolitikai Szabályzat módosítását is.

Czigány Tibor, a Műegyetem rektora napirend előtt beszámolt arról, hogy a BME megkapta a Családbarát Hely tanúsító védjegyet, valamint beszámolt az újonnan megjelent a QS nemzetközi felsőoktatási rangsor szakterületi listáiról, ahol a BME 12 szakterületen került a világ legjobbjai közé. Hozzátette: a hazai egyetemek közül ennél csak az ELTE szereplése kedvezőbb, mert az ELTE 15 szakterületi helyezéssel van a QS rangsorban. A rektor napirend előtt beszámolt arról is, hogy a Műegyetem rektora és nyolc karának dékánja április 9-én levelet küldött Csák Jánosnak, a Kulturális és Innovációs Minisztérium vezetőjének a BME költségvetési helyzetéről.

Az ülés napirend szerinti részében a Szenátus elfogadta a karok javaslatait a munkatársakra, akiket a Műegyetem a miniszteri kitüntetésekre, az Eötvös József-díjra, a Szent-Györgyi Albert-díjra, a Trefort Ágoston-díjra, az Apáczai Csere János-díjra, a Kármán Tódor-díjra, valamint a Miniszter Elismerő Oklevelére felterjeszt. A Szenátus elfogadta a Közlekedésmérnöki és Járműmérnöki Kar javaslatait a Baross Gábor-díjra, illetve a Közlekedésért Érdeméremre felterjesztendő műegyetemi munkatársakra.

Czigány Tibor rektor előterjesztése alapján a Szenátus tagjai elfogadták a Humánpolitikai Szabályzat módosítását, melynek célja, hogy világosan elkülönüljenek egymástól az egyetemi tanár, valamint a tudományos tanácsadó, illetve kutatóprofesszor munkakörök betöltésének feltételei.

A Szenátus támogatta Rózsa Szabolcs, az Építőmérnöki Kar dékánjának előterjesztését, hogy Vásárhelyi Boldizsárról, a korszerű útépítés hazai úttörőjéről, születésének 125. évfordulója alkalmából, szoborállítással emlékezzen meg a Műegyetem. A szoborállítást a Közlekedéstudományi Egyesület felajánlása teszi lehetővé.

Az Egyebek napirendi pontban Czigány Tibor emlékeztetett arra, hogy a Szenátus következő ülése május 27-én lesz, majd rendkívüli ülésen, június 10-én kerül sor a szenátusi szavazásra a rektori pályázatokról. A Szenátus 2024. április 29-i ülésének napirendje itt, hangfelvétele itt érhető el.

 

 

Rektori Kabinet Kommunikációs Igazgatóság